Strony

5 lipca 2013

Ciasto z masą jogurtową i galaretką

Sezon na jagody rozpoczęty:)


Ciasto w sam raz na upały. Polecam.

Biszkopt
3 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki przennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.

Masa jogurtowa
400 ml jogurtu naturalnego
200ml kefiru lub kwaśnej śmietany
3 danonki małe
1/2 szkl. cukru pudru lub mniej/więcej
skórka otarta i sok z jednej limonki/cytryny
1/2 szkl. kokosu
8 łyżeczek żelatyny rozp. w niewielkiej ilości wody
szklanka jagód

Na wierzch:
szklanka jagód lub więcej
2 galaretki dowolne przyg. w 3 szklankach wody
Biszkopt:
ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka, ciągle mieszając mikserem, dodajemy cukier
miksujemy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy masę szpatułką aż do połączenia, wlewamy na standartowa blachę i pieczemy w piekarniku wcześniej nagrzanym w 170stopniach ok. 20-25 minut.

 Masę jogurtową przygotowujemy łącząc wszystkie składniki prócz jagód i żelatyny, którą dodajemy na koniec, miksując, by się nie zbryliła, potem wmieszać jagody.
Masę wlewamy na ostudzony biszkopt, nakładamy pozostałe jagody i wkładamy do lodówki, czekamy aż trochę stężeje. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę i wkładamy ją do lodówki żeby stężała. Taką tężejącą zalewamy ciasto i ponownie wkładamy do lodówki.
Ciasto jest gotowe po ok. 2-3h
smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz