Sezon na jagody rozpoczęty:)
Ciasto w sam raz na upały. Polecam.
Biszkopt
3 jajka
3/4 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki przennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do piecz.
Masa jogurtowa
400 ml jogurtu naturalnego
200ml kefiru lub kwaśnej śmietany
3 danonki małe
1/2 szkl. cukru pudru lub mniej/więcej
skórka otarta i sok z jednej limonki/cytryny
1/2 szkl. kokosu
8 łyżeczek żelatyny rozp. w niewielkiej ilości wody
szklanka jagód
Na wierzch:
szklanka jagód lub więcej
2 galaretki dowolne przyg. w 3 szklankach wody
Biszkopt:
ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka, ciągle mieszając mikserem, dodajemy cukier
miksujemy. Mąki i proszek przesiewamy i mieszamy masę szpatułką aż do
połączenia, wlewamy na standartowa blachę i pieczemy w piekarniku
wcześniej nagrzanym w 170stopniach ok. 20-25 minut.
Masę jogurtową przygotowujemy łącząc wszystkie składniki prócz jagód i
żelatyny, którą dodajemy na koniec, miksując, by się nie zbryliła, potem
wmieszać jagody.
Masę wlewamy na ostudzony biszkopt, nakładamy pozostałe jagody i
wkładamy do lodówki, czekamy aż trochę stężeje. W międzyczasie
przygotowujemy galaretkę i wkładamy ją do lodówki żeby stężała. Taką
tężejącą zalewamy ciasto i ponownie wkładamy do lodówki.
Ciasto jest gotowe po ok. 2-3h
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz