11 sierpnia 2013

Drożdżówka sypana ze śliwkami

Pyszne ciasto drożdżowe dla leniwych :) Jest mięciutkie i dobrze wyrośnięte
Myślę, że każda z Was powinna spróbować, polecam dla początkujących :)

Wystarczy wszystkie składniki wsypać do miski kolejno jak w przepisie i czekać 3 godzinki, a ciasto samo będzie wyrastać, potem tylko trzeba zmiksować na gładką masę, wyłożyć na blachę, dodać ulubione owoce (u mnie śliwki), posypać kruszonką i upiec.



Składniki w opisach fotek :)
SKŁADNIKI DO CIASTA MUSZĄ MIEĆ TEMP. POKOJOWĄ
Do większej miski wrzucaj kolejno:
100g rozkruszonych drożdży

1 szkl. cukru (dałam 3/4)

1 cukier wanilinowy

4 jajka (rozkłócone)

niecała szklanka oleju

3/4 szkl. mleka

4 szkl. mąki (przesianej)

szczyptę soli

przykryj ściereczką na 3godziny

po 3 godzinach ciasto wygląda tak

zmiksuj na gładką masę


przełóż do formy

dodaj owoce, ok 0,7-1kg śliwek

 KRUSZONKA:

1 szkl. mąki

1/2 szkl. cukru

1/2 kostki zimnego masła, wszystko wyrobić na kruszonkę ...

... i posypać na ciasto, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na 170-180stopni i piec ok 40-50 minut aż się zarumieni

i gotowe :D

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...